2020-08-29T15:13:45+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 29 Ağustos 2020 442 Görüntüleme

Elektrikli araçta 2030 hedefi Avrupa liderliği

Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hyundai İzmit fabrikasının i20 modelinin yeni neslinin üretim törenine katıldı. İzmit fabrikasının dünyadaki Hyundai i20 üretiminin aşağı yukarı yüzde 50’sini karşılayıp, üretimin yüzde 90’ının ihraç edileceğini altını çizen Varank, “5 kıtada 200’den çok ülkeye dışsatım yapabiliyoruz. 200 bini aşkın çalışan bu sektörden ekmek yiyor” dedi.

YERLİLİK ORANI % 60

Varank, senelik aşağı yukarı 240 bin tane üretim kapasitesi ve 1,7 milyar dolarlık dışsatım hacmiyle Hyundai Assan’ın ülkedeki ihracatçılar içinde ilk 5’te yer aldığına değinerek, “Birazdan açacağımız üretim hattı, 27 aylık sıkı çalışmanın ve 194 milyon dolarlık bir yatırımın ürünü. Senede aşağı yukarı 85 bin tane i20 üretilecek. Böylelikle tek başına bu yapınak, dünyadaki i20 üretiminin aşağı yukarı yüzde 50’sini karşılayacak. Bu üretimin yüzde 90’dan çoğu başta Avrupa olmak suretiyle ihraç edilecek. Burada imal edilen i20 otomobillerinin yerlilik seviyesi yüzde 60’ın üstünde, kuşkusuz bu miktar zaman içinde daha da artacak” açıklaması yapmış oldu. “Elektrik motoru, inverter, yerleşik şarj cihazları, termal idaresi ve kompresör benzer biçimde eleştiri bileşenlerde üretim icra eden bir ekosistemi oluşturmanın peşindeyiz” diyen Varank, şu şekilde söyledi:

YENİ MÜJDE BUGÜN MÜ?

“Yakında otomotivde yeni yol haritasını paylaşacağız. Bu gelişmelerden Türkiye’deki bütün markalar faydalanacak. Türkiye’de üretimin markaları global pazarlarda oldukça daha rekabetçi duruma getireceğini göreceğiz.” Varank, sonrasında Twitter’dan ‘29 Ağustos, 15.30’u işaret eden bir paylaşım yapmış oldu.

23 YILDA 2 MİLYON ARAÇ 

Hyundai Assan Üst Yöneticisi (CEO) ve Başkanı Ickkyun Oh, “Fabrikada A ve B segmentinde bulunan i10 ve i20 modellerini üretiyoruz. “23 senede iç piyasa ve dışsatım pazarları olmak suretiyle suretiyle 2 milyondan çok vasıta ürettik” açıklaması yapmış oldu.

BATARYADA ÜRETİM MERKEZİ OLACAĞIZ

Türkiye’nin yerli ve ulusal üretimi olacak TOGG otomobiline de değinen Bakan Varank, “Biliyorsunuz ki 18 Temmuz’da Gemlik’te fabrikamızın temellerini attık. Otomobilden lokomotife, ticari araçlardan gemilere yerlilik oranlarını minimum yüzde 75 seviyelerine çıkarmak istiyoruz. 2030 senesinde; elektrikli, bağlantılı ve otonom hafifçe ve ağır ticari vasıta üretiminde Avrupa’da önder, dünyada ilk 5 ülke içinde olmayı hedefliyoruz. Batarya modül, paket ve hücre yatırımlarıyla ülkemizi batarya üretim merkezi durumuna getirmek istiyoruz. Alt teknolojilerin üretilmesi de üstünde titizlikte durduğumuz bir alan. Elektrik-elektronik sektörlerinde üretim icra eden şirketlerimizin, otomotiv sektörüne üretim yapmasını destekleyeceğiz” dedi.

HİBRİT VERSİYON İLK KEZ ÜRETİLİYOR

Senelik 2 milyar dolar ve üstü ihracatla ekonomiye katkı sağladıklarını söyleyen Hyundai Assan Idare Kurulu Başkanı Ali Kibar, “Görülmemiş bir platform kullandığımız modelimiz i20’yi ilk defa hibrit motor opsiyonuna haiz şeklinde de üretiyoruz. Derslik lideri olmasını hedeflediğimiz modelden senede 100 bin tane üreteceğiz. Avrupa’daki yeni i20 satış amacı toplamıysa 350 bin tane ” açıklaması yapmış oldu. 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama