2020-08-29T15:13:41+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 29 Ağustos 2020 392 Görüntüleme

Bakan Varank tarih vererek müjdelemişti: Sanayi ve teknolojiye iki dev yatırım

Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın toplumsal medyada yapmış olduğu heyecanlandıran paylaşımların bilgileri meydana çıktı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, endüstri ve teknoloji alanlarında iki dev yatırımı hizmete sunacak.

Aksam.com.tr’nin vardığı verilere nazaran, dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim üssü olan MESS Teknoloji Merkezi ve 4 milyar TL’lik yatırımla 4 bin şahsa istihdam gerçekleştiren ve yapımı son bir senede tamamlanan 40 yapınak törenle açılacak.

İstanbul’da gerçekleştirecek açılışta Başkan Erdoğan, Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı doğrultusundan başlatılan Teknoloji Merkezli Endüstri Hamlesi hakkındaki de mühim açıklamalar meydana getirecek.

İKİ DEVASA YATIRIM

Türkiye bir taraftan pandeminin ekonomiye olan tesirlerini azaltmaya çalışırken diğer yandan endüstri ve teknoloji bölümünde yeni yatırımları ardı ardına sıralıyor.

Sanayinin çarklarını hızlandıracak, teknolojide Türkiye’yi bir üst klasmana taşıyacak devasa yatırımlar, düzenlenecek törenle hizmete girecek.

ÜLKEMİZ SANAYİSİNİN DÖNÜŞÜMÜNE YÖN VERECEK

Bu yatırımlardan ilki, dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim üssü olan MESS Teknoloji Merkezi.

Merkez, tamamıyla yerli kaynaklarla Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) doğrultusundan kuruldu. Otomotiv, sağlam tüketim, demir-çelik şeklinde sektörlerde etkinlik gösteren 241 MESS delegesi şirket Türkiye ekonomisine senede 30 milyar dolardan çok katkı sağlıyor.

MESS Teknoloji Merkezi hem Türkiye sanayisinin dönüşümüne yön verecek hatta Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına ve teknolojik gelişimine ulusal çözümler üretecek.

Bir endüstri şirketinin dijital dönüşümünü gerçekleştirebilmesi için lazım olan tüm gereksinimleri ve eğitimleri tek çatı altında karşılayacak bu merkez, metal sanayinde etkinlik gösteren işletmeler amacıyla tasarlandı.

200 milyon TL’nin üstünde yatırımla kurulan merkez, Model Yapınak ile eğitim, gelişim ve danışmanlığı aynı çatı altında harmanlayacak. Merkez; dünyada 17, Türkiye’de 28 ilk program ve teknolojiyi içerisinde barındırıyor.

UÇTAN UCA DİJİTAL ÜRETİM

MESS Teknoloji Merkezindeki dijital yapınak, talep tahmininden tedarik zincirine, üretim sistemlerinden nitelik yönetimine kadar uçtan uca birleşik bir altyapıya haiz Türkiye’deki ilk dijital üretim tesisi olma özelliği taşıyacak.

Dijital fabrikada kesikli ve seri üretim hatları yer almakta. Gerçek üretim tesislerinde sarfedilen denetim sistemi ile birleşik edilmiş, dünyadaki ilk sanal demir-çelik tesisi MESS Teknoloji Merkezinde bulunmantadır.

2 MİLYON SAATTEN FAZLA EĞİTİM

Merkez, Türkiye’nin en kapsamlı “Sanayide Dijital Dönüşüm Müfredatı”nı sunuyor.

Eğitimler; yöneticiler, mühendisler, operatörler olmak suretiyle her seviyeden çalışanı kapsamasıyla benzer uygulamalardan ayrışıyor. 5 senede 250 bin şahsa, toplamda 2 milyon saatten çok eğitim verilebilecek.

İşletmelerin dijtal dönüşümde hangi aşamada olduklarının belirleme edilmesi de verdiği hizmetler içinde bulunmantadır. İşletmelerin, dönüşüm sürecinde ilerlemesi amacıyla bir yol haritası da çıkarılıyor. Bu hizmet, dünyadaki en büyük “sanayide dijital dönüşüm” emek vermesi olma hususi durumunu taşıyor.

DÜNYA EKONOMİK FORUMU İLE İŞBİRLİĞİ

Türkiye, Ocak Ayı ayında, Dünya Ekonomik Forumu’na bağlı “Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı”na üye oldu. Yarınların teknolojileri WEF eşliğinde geliştirilip; bu teknolojilerin, her bireyin tüketimine eşit ve adil bir şekilde sunulması amacıyla lüzumlu politikalar birlikte çalışılacak. MESS Teknoloji Merkezi bu işbirliğine ev sahipliği meydana getirecek.

4 MİLYAR TL’LİK YATIRIM

Başkan Erdoğan doğrultusundan açılışı yapılacak ikinci büyük yatırım, Kocaeli’de son bir senede yapımı tamamlanan 40 değişik fabrikanın toplu açılışı olacak. Bir kısmı Makine İhtisas OSB’de, başka alanı İMES OSB’de tespit edilen fabrikalar amacıyla toplamda 4 milyar TL’lik yatırım yapılmış oldu. Fabrikaların 4 bin şahsa istihdam sağlaması planlanıyor.

Bu tesisler içinde şu fabrikalar bulunmantadır:

– Dünyanın en yeni döküm fabrikası,

– Avrupa’nın kendi bölümünde en büyük makine parkuruna haiz fabrikası,

– Avrupa’nın tek çatı altındaki en büyük birleşik ve akıllı kompresör fabrikası,

– Ülkemizin en büyük aydınlatma fabrikası

Söz hususu fabrikalarla alakalı şu ayrıntı bulgular paylaşıldı:

– Otomotiv yan sanayinde ilk kez yerlileştirilecek ürünleri üretenler,

– Paslanmaz çelik üretenler,

– %100 ihracata çalışanlar

HAMLE İLE YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM

Törende Başkan Erdoğan, Endüstri ve Teknoloji Bakanlığının yüksek katma kıymetli, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkân ve kabiliyetlerle üretimine desteklemesi suretiyle başlatmış olduğu Teknoloji Merkezli Endüstri Hamlesinin ilk davetiye neticelerini açıklayacak.

Makine pazarında çıkılan ilk davette desteklenmeye hak kazanacak işletmeleri açıklayacak olan Başkan Erdoğan, cari açık verdiği alanlarda bu uygulamayla gereksinim olan makinelerin yerli ve ulusal olarak üretileceğini söylerken, raylı sistemler, elektromekanik şeklinde alanlarda da çağrıya çıkılacağını ifade edecek.

İlginizi çekebilir

Kurbanlık alırken dikkat!

Kurbanlık alırken dikkat!

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama