2020-07-23T08:14:36+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 23 Temmuz 2020 377 Görüntüleme

Çiftçinin bürokrasi derdi, e-Tarım’la son buluyor

Tarımsal ve hayvansal kayıt ve işlemlerinin tek bir platformda toplandığı e-Ziraat portalı döneme girdi. Portal vasıtası ile başta çiftçiler olmak suretiyle bütün vatandaşlar, iş ve işlemlerini il ve ilçe müdürlüklerine gitmeden evraksız çevrimiçi yapabilecek. Yapımcı bürokratik süreçlere takılmadan destekleme ön başvurularını, Ziraatçi Kayıt Sistemi ön kayıt ve müracaat durumlarını, ziraatçi kayıt belgesini, hayvanların ölüm, doğum, satış ve hastalık bildirim işlemlerini, hayvan nakil ve hayvan pasaportu belgelerini, işletme tescil belgesi şeklinde çoğu belge teminini ve takip prosedürünü bu sistemden anlık tamamlayabilecek. Sisteme e-Devlet şifresiyle girilecek. Sistemi düzenlemiş olduğu basın toplantısıyla tanıtan Ziraat ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dün itibarıyla e-Ziraat Portalı’nın yaşama geçtiğini söyleyerek “e-Ziraat Portalı, Bakanlığımızın ziraatçi, yurttaş ve firmalara yönelik bütün işlemlerini tek çatı altında toplayan on-line bir sistemdir. Kısaca her bir iş amacıyla il/ilçe müdürlüğüne gitmeden, her bir prosedür amacıyla tek tek sistemlere girmeden, e-Ziraat Portalı üstünden yüzlerce hizmete tek çatıda ulaşabileceksiniz. Sisteme ‘etarim.gov.tr’ internet adresinden giriliyor. Android ya da IOS uygulamalarıyla sistemi cep telefonunuza ya da tabletinize indirebilirsiniz. Çiftçilerimiz amacıyla 88 hizmet, yurttaş ve firmalar amacıyla 50 hizmet olmak suretiyle toplam 138 hizmeti buradan sunuyoruz” şeklinde konuştu.

DİTAP’A 28 BİN ÜYE

Bakanlığının başka dijital platformlarındarn da bahseden Pakdemirli, Ziraat Arazileri Idare Portalı’nın tapu işlemleriyle alakalı en büyük program entegrasyonlarından biri olduğuna ilgi çekerek “Portalda 6 aylık sürede 80 binin üstünde prosedür yapılmış oldu” dedi. Pakdemirli, atılan mühim adımlardan birinin de ‘Dijital TarımPazarı (DİTAP)’ bulunduğunu söyleyerek “DİTAP’taki üye adedi, 3 ayda 28 bini, toplam ciro da 100 milyon lirayı geçti” şeklinde konuştu.

‘YANGIN-CELL’ SİSTEMİ KURULDU

Bakan Pakdemirli, orman yangınları ile mücadelede de dijital sistemlerin tesir kullanıldığını söyledi. Pakdemirli şöyle dedi: “Orman yangınlarıyla mücadelede komünikasyon sistemimizi güçlendirdik ve Yangın-Cell Komünikasyon Sistemi kurduk. Bu sistemde, bas-konuş cihazları ile telsiz sistemleri içinde bağlantı kuruluyor. Düzenin testleri başladı. 3 ay içerisinde hizmete alacağız.”

300 MİLYON LİRA TASARRUF

Pakdemirli, e-Ziraat Portalı’nın getirmiş olduğu büyük basitlikler beraberinde, vakit ve mali şeklinde de mühim tutum ve katkı sağlayacağına ilgi çekerek “Bir ziraatçi, sene içerisinde il/ilçe müdürlüğüne averaj 3 ile 8 kere gidiyor. Her seferde yol dahil, averaj 1 saatini harcıyor” dedi. Pakdemirli “Mali faydasına bakacak olursak üreticimiz senede averaj 110 lira tutum etmiş olacak. 2.7 milyon çiftçimiz amacıyla 300 milyon lira tutum sağlanacaktır. Bu miktarla 157 bin ton buğday tohumu alınabilir ve 2.5 milyon ton buğday hasat edilebilir. Böylelikle ekonomiye senede 4.1 milyar lira katkı sağlanacaktır” şeklinde konuştu. 

ÇİĞ SÜT ÖDEMELERİ YARIN YAPILACAK 

Bakan Pakdemirli, pişmeden süt desteği ödemelerinin cuma günü yapılacağını belirtti. Pakdemirli “Pişmemiş süt desteği ödemesi kapsamında, 254 bin 300 üreticimizin 2,45 milyon ton pişmeden sütü amacıyla 329,4 milyon lira yardım ödemesini Cuma günü saat 18.00’den sonrasında ödüyoruz” dedi. 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama