2020-08-04T11:46:54+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 4 Ağustos 2020 357 Görüntüleme

Bakan Pekcan ihracat rakamlarını açıkladı

Tecim Bakanı Ruhsar Pekcan, Temmuz ayı dış tecim verilerini belirtti.

İhracatın cari açığın azaltılmasına katkı verirken, Türkiye ekonomisinin büyümesinin lokomotifi olmaya devam ettiğini altını çizen Pekcan, pandemi ardından ihracattaki toparlanmanın Temmuz ayında da hızlanarak sürdüğünü bildirdi.

Temmuz ayı ihracatının bundan önceki aya gore yüzde 11,5 artış göstererek 15 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Pekcan, ihracatın pandemi evveli seviyelerini de aşarak 2020 yılının en yüksek dışsatım değerine ulaştığına ve şimiye kadarki en yüksek ikinci Temmuz ayı rakamının gerçekleştiğine ilgi çekti.

İhracatın geride bıraktığımız seneye gore ise 2019 senesi Temmuz ayındaki yüksek baz, emek harcama günü eksikliği ve pandeminin etkisiyle yüzde 5,8 azaldığını bildiren Pekcan, temmuz ayı emek harcama günü günlük averaj ihracatın ise haziran ayına gore yüzde 16,8 artışla 715 milyon dolara ulaştığını kayıt etti.

İthalatın ise temmuzda geride bıraktığımız senenin aynı ayına gore yüzde 7,66 düşüşle 17 milyar 756 milyon dolar bulunduğunu bildiren Pekcan, şu şekilde devam etti:

Pandemi ardından ana ihraç sektörlerindeki artış trendinin temmuzda da devam ettiğine ilgi çeken Pekcan, otomotiv pazarında ihracatın temmuzda hazirana gore yüzde 10,1, hazır giyimde yüzde 41, tekstilde yüzde 18,5 arttığını bildirdi.

Pekcan, ana dışsatım pazarlarındaki normalleşme ile birlikte AB’ye ihracatın bundan önceki aya gore yüzde 12,8 arttığına ilgi çekerek, temmuzda en fazlaca dışsatım oluşturulan ülkelerin 1 milyar 458 milyon dolar ile Almanya, 963 milyon dolar ile İngiltere ve 942 milyon dolar ile ABD bulunduğunu söyledi.

İhracat meydana getiren şirket sayısında da artış bulunduğunu bildiren Pekcan, “Nisan ayında aşağı yukarı 27 bin şirket dışsatım yapmış iken, Temmuz ayında 41 binin üstünde şirket dışsatım yapmış oldu. “ dedi.

Pekcan, “Pandemi sürecinin bütün olumsuzluklarına karşın Türkiye, itimat edilir, istikrarlı bir tedarikçi ülke bulunduğunu kanıtlamaktadır. Haziran ayının sonrasında, Temmuz ayında da dışsatım sayıları, Türkiye ekonomisinin pandemi sürecinden kuvvetli bir çıkış sağlayacağına dair inancımızı güçlendirmiş, ülkemizin normalleşme sürecinde ekonomik olarak başka ülkelerden ayrıştığını göstermektedir. Başta TİM, ihracatçı birlikleri ve Bakanlığımız çalışanları olmak suretiyle ihracatımızda emeği olan bütün çalışanlara teşekkür ediyorum. Daha gidecek oldukça yolumuz var, üreticilerimiz ve ihracatçılarımızla birlikte ara vermeksizin çalışmalarımıza devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama