2020-09-29T23:06:54+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 29 Eylül 2020 448 Görüntüleme

Bakan Pekcan: Hedefimiz Kazakistan ile ticaret hacmimizi 10 milyar dolara yaklaştırmak

Bakan Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) doğrultusundan düzenlenen Kazakistan Sanal Genel Ticaret Kurulu programına videokonferans yöntemiyle katıldı. Covid-19 pandemi sürecinin, dijital ekonomiye adapte olabilmenin önemini meydana koyduğunu bildiren Bakan Pekcan, bakanlık olarak dijitalleşmeye çok ehemmiyet verdiklerini, pandemi sürecinde ne kadar haklı olduklarını gördüklerini ifade etti. Pekcan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ve desteği sayesinde biz sanal ticaret heyetleri, sanal fuarları ve e-ticaret sitelerine üyeliği den yardım kapsamına alarak parasal destekte bulunmaya başlamış olduk” dedi.

‘HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLARA YAKLAŞMAK’

Kazakistan ile ticarette dışsatım ile dışalım. arasındaki farka ilgi çeken Pekcan, “Kazakistan ile toplam ticaret hacmimiz 2019’da 3,9 milyar dolar. Bizim hedefimiz Sayın Cumhurbaşkanlarımızın amaç gösterdikleri üzere 10 milyar dolara yakınlaşmak. Bunu yapabilmek amacıyla hem gümrüklerde iş birliği hatta iki ülke arasındaki ticaretin dengeli ve sürdürülebilir olması lazım. Bunun yanı sıra da lojistik yönünden hem maliyetlerin azaltılması hatta kotaların kaldırılarak liberalleşmenin sağlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE, KAZAKİSTAN’IN EN ÖNEMLİ TEDARİKÇİLERİ ARASINDA YER ALMALI’

Bakan Pekcan, 2020 itibarıyla dünyanın 40’ıncı büyük ekonomisi olan Kazakistan’da ham petrol ve natural gazın ekonominin esasını oluşturduğunu vurgulayarak, şunları kayıt etti:

“Ancak faklı sektörlerde birçok tüketim ürünü ve nihai ürüne yönelik mühim bir talep potansiyeli var. Türkiye rekabet gücünü kullanarak, Kazakistan’ın plus mühim tedarikçileri arasında yer almalıdır. Şu andaki dışsatım rakamlarımız potansiyelin çok altında. Ülkemizde imal edilen katma sayısal değeri, niteliği yüksek ürünleri bütün Orta Asya coğrafyası eşliğinde Kazakistan’a da plus geniş kapsamlı şekilde pazarlayabilmeliyiz. Makine başta olmak suretiyle yüksek teknoloji ürünleri, demir-çelik ürünleri, otomotiv ana ve yan endüstri, kimyasal madde ve ürünleri, elektrik-elektronik, madencilik, tekstil, inşaat malzemesi ve ekipmanları, kozmetik mamüller ile besin ve tarımsal mamüller ülkemiz ihracatçıları amacıyla büyük potansiyel teşkil etmektedir. Sanal Genel Ticaret Kurulu programımızın bu potansiyelin realize edilmesi adına mühim katkı sağlamasını ve tüm davetlilere tesir bir tanıtım olanağı yaratmasını umut ediyoruz.”

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama