2020-10-14T17:36:21+03:00
Ana Sayfa Spor 14 Ekim 2020 301 Görüntüleme

Altyapıda acı gerçek: Bir nesil kayboluyor!

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, önceki gün yayıncı kuruluş beIN Sports’a verilen röportajda altyapı konusunda enteresan bir tespitte bulundu.

Pandemi sürecine ilgi çeken deneyimli çalıştırıcı, altyapıdaki oyuncuların koronavirüs nedeniyle aşağı yukarı 7 aydır idman yapmadığını ve bu vakanın Türk futbolunun geleceği amacıyla büyük bir tehlike olduğunu ifade etti.

Terim’te bu açıklamaları ardından biz den bu konuyu enine boyuna araştırdık. Karşımıza enteresan sayılar çıktı. İşte o sayılar:

ELİT LİGLERDE EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ  

Ülkemizde Gelişim Ligleri, Çevresel Gelişim Ligleri ve Futbol Altyapı Gelişim Ligleri bulunmantadır.

Gelişim Ligleri’nde Elit U19 (2 Takım), U17 (2 Takım), U16 (4 Takım), U 15 (4 Takım), U14 (4 Takım) ligleri var. Bu ligde geçen sezon toplam 4 bin 320 adet genç oyuncu vazife aldı. 

Çevresel Gelişim Ligi’nde ise U19 (5 Takım), U17 (5 Takım), U16 (5 Takım), U15 (5 Takım) ligleri bulunmantadır. Burada ise 4 bin 608 genç oyuncu yer almakta. Bu iki ligde toplam oyuncu adedi ise 8 bin 928’i buluyor.

REZERV LİG BAŞLAMADAN BİTTİ 

Futbol Altyapı Gelişim Ligleri’nde ise U14 ( 2 Takım ) ve U13 ( 5 Takım ) ligleri bulunmantadır. Bu ligde ise toplam bin 8 oyuncu mücadele ediyor. Yani altyapı liglerinde toplam 9 bin 936 oyuncu alması gereken eğitimi bir türlü alamıyor.

TFF’nin bu sezon yürürlüğe soktuğu rezerv lige ise Süper Liggen takımlarından beklenilen ilgi gelmedi. Çoğu Süper Liggen takımı genç oyuncusunu altstem liglere kiralamak mecburiyetinde kaldı.

Bu proses uzarsa Türk futbolu amacıyla mühim bir kuşak kaybolma noktasına gelebilir.

TEKNİK DİREKTÖR HİKMET KARAMAN: “TAKİP EDİLMELİ”

“Altyapı liglerinin tekrardan oynanması halde koronavirüs sürecine nasıl bir tesir edeceği ön plana alınmalı. Yakın bölgeler belirlenerek altyapı ligleri tekrardan oluşturabilir. Bu 9 bin genç oyuncunun şu an ne yaptığı da yakından takip edilmeli. Çoğu genç oyuncu futbolcu olabilmek amacıyla okul hayatından ayrılmış halde. Bu oyuncular şu an boştalar. Bu problem bir an evvelce çözülmeli.”

FENERBAHÇE ALTYAPI SORUMLUSU TAHİR KARAPINAR: “FUTBOLUN GELECEĞİ”

“Büyük sorun ancak evvelce sıhhat diyoruz. Fenerbahçe olarak U-17 ve U-19 takımlarımız iki aydır idman yapıyor. Başka takımlarımız geride bıraktığımız hafta başladı, haftada 2 gün antrenman yapıyorlar. Bir oyuncunun yakınında koronavirüs şüphesi olursa antrenmanları kesiyoruz ve 10 gün sonra yeniden test olup antrenmanlara yeniden başlıyoruz.”

FUTBOLCU ANTRENÖRÜ MURAT KUYUCUOĞLU: “ÖNEMLİ DÜŞÜŞLER YAŞANIR”

“Bir oyuncu 3 hafta antrenman yapmazsa hem fiziksel, hem zihinsel hatta taktiksel olarak mühim bir düşüş yaşar. Normal insan standardına ulaşır. Kassa gelişiminin en verimli döneminde genç oyuncuların gerçekleştireceği antrenmanlar çok önemlidir. Bireysel antrenmanlar futbolcuların gelişimi amacıyla yeterli olmayabilir. Bunu pandemi döneminden sonra profesyonel oyuncularda netwerk olarak gördük.”

İlginizi çekebilir

Fatih Terim’den yeni sayfa

Fatih Terim’den yeni sayfa

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama