2021-01-22T08:49:19+03:00
Ana Sayfa Spor 27 Haziran 2020 436 Görüntüleme

Ali Koç’tan Galatasaray’a olay gönderme

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Koç, “Sezonun 28 haftasını geride bıraktık. 20. haftaya kadar lüzum çoğu yorumcuya lüzum resmi bahis firmalarının paylaşmış olduğu oranlara bakılırsa ligin 1 numaralı şampiyonluk adayıyken şu an şampiyonluk potasının tamamıyla haricinde kalmış durumdayız. Bunun 2 ana sebebi var. Birincisi bizlere saha içerisinde ve haricinde oluşturulan, en Fenerbahçe karşıtı yorumcuların bile bundan sonra açık açık operasyon olarak adlandırdığı hal, ikincisi ise bizim kendi hatalarımız. Yalnız işin sonucuna bakarsanız vazife süremizin ilk 2 senesinde camiamıza şampiyonluk yaşatamadık ve şampiyonluk hasretimiz 6 seneye çıkmış oldu. Şimdi önümüze bakmak mecburiyetindeyiz ve istikbal sürem amacıyla kuvvetli bir yapılanma ve kadro meydana getirmeye mecburuz. Hedefimiz kırılganlığı en az derecede olan, yolunda kesin adımlarla yürüyebilen kaliteli bir grup meydana getirmek.” şeklinde konuştu.

“Tecrübenin ve genç yeteneklerin harmanlandığı bir grup kuracağız”

“Demin de bahsettiğim benzer biçimde bu sürem ile birlikte 6 sezondur şampiyon olamayan bir Fenerbahçe var. Bizi önümüzdeki sürem başarıya taşıyabilecek, dış etkenlerden minimum etkilenecek, saha içerisinde teknik niteliği yüksek, tecrübenin ve genç yeteneklerin harmanlandığı bir grup kimyası oluşturacağız. Yeni yapılanmamız kapsamında aldığımız kararlar, futbol şubemizin mühim pozisyonlarına atayacağımız adlar ve istikbal futbolcu adları şu an itibarıyla büyük oranda belirlenmiş halde. Sürem biter bitmez inanarak gerçekleştirdiğimiz bu hamleleri açıklayacağız. Sahip olunan kadro yapılanmamız da büyük ölçüde şekillendi. Arta Kalan 6 hafta da göz önünde bulundurularak, sürem sonucunda bu mevzu tarafımızca finalize edilecektir. Yalnız bir mevzuyu açıklıkla vurgulamam gerekiyor. Hem Fenerbahçe’mizin mali kuvveti bakımından, hem dünya futbol pazarı dengeleri yönünden, hatta Finansal Fair Play (FFP) kuralları bakımından bugün geçmişten değişik durumdayız. Bir de bütün bunların dışında TFF limit sistemi ve TFF’nin bizlere yaklaşımı da ortada. Kulübümüzün imkanları eski gücünde olmasa da biz fedakarlık olarak üzerimize düşeni yapacağız. Biz bu mevzuyu telafi ederiz. Yalnız lüzum FFP, lüzum TFF limitleri, gerekse dünya futbol piyasasının geldiği nokta bakımından 10-15 yıl öncelere bakılırsa olabildiğince dezavantajlı konumdayız. Bu tarafta ister istemez çoğunluklu olarak bonservisi olmayan ya da kiralık oyuncularla anlaşmak durumundayız. Biz bu şartlar dahilinde hedefimize uzanacak kadroyu oluşturuyoruz. Bunun yanında, transferler ile ilgili kamuoyunu meşgul eden birtakım anlam ifade etmeyen tartışmalara da nokta koymak gerektiği fikrindeyim. Bir oyuncuya çoğu değişik kulüp talip olabilir, ustalaşmış futbolcular da mevzuatlara makul şekilde her grup ile görüşebilir. Yalnız şayet bir oyuncuya Fenerbahçe aslında talip olursa, o oyuncu büyük ihtimalle Fenerbahçe’ye gelecektir. Bu bu tür bilinmelidir.”

“Fenerbahçe’nin tek sahibi milyonlarca taraftarıdır”

“Her vakit söylediğimiz benzer biçimde, Fenerbahçe’nin tek sahibi milyonlarca taraftarıdır. Bu sebepten taraftarlarımızın da kurultay üyelerimizin de görüşlerini ve yapıcı eleştirilerini kuşkusuz önemsiyoruz. Yalnız idare kurulu olarak bizlerin vazifiyeti hiçbir baskı altında kalmadan, duygusal olmadan, kulübümüzün içerisinde varolduğu koşullarda en rasyonel ve mantıklı adımları planlamak ve cesaretle bu tarz şeyleri gerçekleştirmektir. Bunun yanında, bilhassa toplumsal medyanın da bugünümüzde gelmiş bulunduğu nokta ile birlikte, atılan her aşamaya, aksiyona karşı çıkan sesler kesinlikle ki olacaktır. Biz ise idare kurulu olarak rasyonel düşünerek, doğru bildiklerimizi ve inandıklarımızı, kararlılıkla uygulamakla yükümlüyüz. Fenerbahçe’nin tek sahibi milyonlarca taraftarıdır yalnız finansal anlamda da sportif anlamda da camiamıza karşı sorumluluğu olan merci idare kuruludur. Bununla birlikte, geleneksel medyanın hem kulübümüze karşı hatta futbol rekabeti çerçevesindeki tavrıyla alakalı de gelecek hafta içerisinde bir tv kanalında çıkacağım programda değerlendirmelerim olacak.”

“Hocamızın hepimizi üzen bu kararını saygıyla karşılıyoruz”

“Adam basketbolda geçen sürem sakatlıklar imkan kadar bilhassa EuroLeague’de tarihin en etkin sezonlarından birini geçirdik. Sakatlıklardan sonrasında ise lig şampiyonluğunu son maçta kaçırdık. Bu sürem ise pandemi sürecine kadarki performansımız iyi değildi yalnız Türkiye Kupası’nı da almıştık. Bunun dışında belirtmemiz lazım olur ki basketbolda her vakit play-off’lar ve sürem sonlarındaki performans mühim ve belirleyici olandır. Kim bilir oldukca fena süregelen sezonu asla umulmayan başarılarla bitirecektik. Adam basketbol branşımızda sürem içerisinde yaşanmış olan başka mevzulara gelirsek. Evet sürem içerisinde parasal olarak oldukca zor vakitler geçirdiğimiz, kulübümüzün hali sebebiyle takımımızın ödemelerini fazla zaman yapamadığımız vakitler oldu. Bu bizim keyfimizden değil, maalesef içerisinde bulunduğumuz şartlarla ilgiliydi. Bunun dışında şunu da ifade etmek isteriz ki ödemelerde yaşanmış olan aksaklıklar yalnızca bizim dönemimizde yaşanmamıştır. Biz daha vazifeye geldiğimiz ilk zamanlarda, bizlerden önceki dönemden kalan basketbol şubesine ilişkin 45 milyon liraya yakın (o günkü kurla 10 milyon dolar) borcu ödemiştik. Hocamız ile de sürem ortası itibarıyla yaptığımız çeşitli görüşmelerde, kendisinin isteği tarafında yeni sözleşme konusunu sürem sonuna bırakma konusu ile ilgili mutabık kaldık. Sürem sonu geldiği zaman ise bütün takımımızın ödemelerini düzene soktuktan sonrasında hocamız ile masaya oturduk. Pandemi süreci sebebiyle sınırlar açılır açılmaz hocamız İstanbul’a geldi. Aslında oldukca sıcak görüşmeler gerçekleşti. Biz kafamızdakileri, istikbal sezonlar amacıyla düşüncelerimizi, bütçeleri, yapabileceklerimizi gerçekçi şekilde anlattık. Bu sürem birtakım zorluklarla boğuşmamızdan dolayı ödemelerde gecikmelerimiz olduysa da önümüzdeki sürem daha az bütçeyle aksamaların olmayacağı taahhüdünü de verdik. Bunun yanında, şu an elimizde tespit edilen kadromuzu oluşturduğumuz benzer biçimde, tekrar tamamıyla hocamızın istekleriyle kadromuzu yapılandıracağımızı ilettik. O da aynı şekilde bizimle bütün düşüncelerini samimiyetle paylaştı ve ailesi ile konuşup son kararını vereceğini söyledi. Ardından ise hocamız bizlere kararını bildirdi ve salı gecesi mektubunu da yollayarak 1 sürem grup çalıştırmak istemediğini iletti. Hocamızın hepimizi üzen bu kararını saygıyla karşılıyoruz.

“Obradovic bu ailenin bir ögesidir”

“Obradovic bu ailenin bir ögesidir. Fenerbahçe tarihinin en değerli isimlerindendir. Kendine de uyan ilk seyircili maçımızda efsanemize yakışan bir teşekkür töreni düzenleyeceğiz. Kendisi ile ilişkilerimiz, Fenerbahçe amacıyla istişarelerimiz de her vakit devam edecek. Yalnız yaşam devam etmek mecburiyetinde ve ediyor. Bu gerçeklikle, Fenerbahçe’mizin hedefleri ve gerçekleri kapsamında kısa sürede en mantıklı aksiyonları alabilmek mecburiyetindeyiz. Bu kapsamda yeni hocamızı ve kadro yapılanmamızı da 1 ay içerisinde gerçekleştirip açıklamış olacağız. Maliyet katkı endeksi yüksek bir hoca ve oyuncu ekibi ile enerjisi, başlangıç öyküsü güzel bir yola çıkacağımızı düşünüyorum. Geçen sezona bakılırsa mecburen daha az bütçeli bir kadro oluşturacağız. Demin de ifade ettiğimiz suretiyle, topluluk içerisinde bazılarımız buna reaksiyon izah edebilir. Ancak hepimiz içerisinde bulunduğumuz şartlarda, Fenerbahçe’nin geleceği amacıyla mesul olmak ve rasyonel adımları cesaretle atmak mecburiyetindeyiz. Önümüzdeki senelerde kulübümüzün şartları daha iyi bir hale geldiği zaman, basketbol bütçesi tekrardan eski durumuna getirilebilir. Başka amatör branşlara gelirsek. Bir kere en baştan söyleyeyim; futbolda işler fena gidince, başka bütün branşlardaki idrak da negatif oluyor. Biz ilk yılımızda adam voleybol ve bayan basketbolda hem Türkiye Kupasını aldık hem şampiyon olduk. Bu sürem da ligler iptal olduğunda, bayan basketbol ve adam voleybolda liglerde liderdik ve adam basketbol ile bayan basketbolda Türkiye Kupasını kazanmıştık. Bayan voleybolda da lig şampiyonluğu ve Avrupa amacıyla iddialıydık. Bu tarz şeyleri da bütçelerimizi azaltarak yaptık. Olimpik şubelerde de geldiğimiz günden beri yatırımlar devam etmekte ve en fazlaca şampiyonluğu kazanan, olimpiyatlara en fazlaca oyuncu gönderen kulübüz. Yalnız idrak, amatör branşlarda başarısız olduğumuz şeklinde gerçekleşiyor. Sanıyorum bu bizim hatamızdan, bu tarz şeyleri iyi pazarlayamamızdan.”

“Evladıma miras bu sevda diye bahsettiğimiz…”

“Bu mevzu ile ilgili ilk olarak şunu titizlikte vurgulamak isterim. Evladıma miras bu sevda diye bahsettiğimiz bağlılığımız kapsamında, alışılmış olan düzene ve yaklaşıma birazcık uzak olsa da, evet ben Fenerbahçe’nin mali bağımsızlığına ve borç tablosuna oldukca çok ehemmiyet veriyorum. Vazifeye geldiğimizde her bireyin bilmiş olduğu benzer biçimde dehşet verici civarda bir borç yükü devralmıştık. Ki bu borç her sene ciddi oranda artarak, üstüne koyarak ilerlemekte ve kan kayıbı süratle devam etmekteydi. Biz vazifeye geldiğimizden beri 2 yıldır borcumuz artmadı. Kan kaybımızı durdurmuş vaziyetteyiz. Ancak şimdilik bu anlamda daha yolun, yapılması gerekenlerin başındayız. {Halen} kulübümüzün senelik açığı, doğrusu her sene yönetimin kendisinin yeni kaynak bularak kapatması ihtiyaç duyulan meblağ 100 milyon dolar seviyelerinde. Fenerbahçe ne vakit mali anlamda kendi kendini döndüren bir yapıya gelir, işte o vakit mali bağımsızlık hayalimizin gerçekleşmeye başladığından bahsedebiliriz.”

“Bütün başkan adaylarımız özgürce kulübümüzün televizyonuna çıkacak`

“Her ne kadar seçimden evvelce Fenerbahçe’yi bilhassa finansal anlamda düzlüğe çıkarmak amacıyla bizlere minimum 2 devre lüzumlu demiş olsak da şu an 1 sene ileri seçimi bahsetmek amacıyla şimdilik oldukca erken. Kurultay üyelerimiz bizlere 3 sene amacıyla vazife verdiler ve ilk 2 senesinde parasal anlamda devralmış olduğumuz tablodaki gidişatı bir nebze düzeltmeyi başarsak ve gelir kaynaklarımızı arttırmış olsak da bilhassa amiral vapur futbolda şampiyonluk yaşayamadık. Şu an yalnızca önümüzdeki 1 seneye kendisini adamış durumdayız. Yalnız o gün amacıyla aday olup olmamaktan öte şunu net olarak söyleyebilirim ki aday olsak da olmasak da biz Fenerbahçe’ye yakışan bir proses gerçekleştireceğiz. 1 yıl ileri seçimde, bütün başkan adaylarımız özgürce kulübümüzün televizyonuna çıkacak, fikirlerini, projelerini, sahip olunan şartlarda neyi iyi mi yapabileceklerini Fenerbahçe demokrasisi altında, medenice anlatacak. Ben de aday olursam o günün şartlarında ve gerçeklerinde çıkar projelerimi, neyi iyi mi yapacağımı anlatırım. Aday olmazsam da birkaç cümlem kuşkusuz ki olacaktır. Bu mevzularda bütün camiamız rahat olsun. İlk 2 yılda birtakım başarısızlıklarımız olabilir ancak biz bu değerleri her şeyden önde tutarız. Şimdi camiamıza tek mesajım; zaman bu ortak sevdamıza yardım olma ve önümüzdeki sürem sarı-lacivert başarılar amacıyla hep eş güdümlü omuz omuza kenetlenme ve hareket etme vaktidir. Unutmayalım ki görevler, hepimiz, çoğumuz gelip geçiciyiz. Bugün bu görevde biz oluruz, yarın bir başka biri. Aslolan ise yalnızca Fenerbahçe’mizdir!”

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama