2020-07-07T13:38:56+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 7 Temmuz 2020 573 Görüntüleme

Akkuyu’da yerli hamle

Akkuyu’da inşa edilecek Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin yapımına ‘emniyet sertifikası’ barajını aşan Türk yapımcılar de katkı sağlamaya başladı. Türk firmalar projeden başta inşaat demiri olmak suretiyle 2 milyar dolarlık iş almayı planlıyor. Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü ve Idare Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yapımında sarfedilen ürünlerle alakalı ‘lokalizasyon uygulaması’ denilen yerli ürün tüketimine başladıklarını söyleyerek “Şu an itibarıyla kullandığımız inşaat demirlerinin tamamını Türkiye’deki yapımcı fırmalardan satın alıyoruz” dedi. Zoteeva, sahada her gün çalışan 6 {binden fazla} bireyin büyük çoğunluğunun Türk vatandaşı bulunduğunu vurgulayarak “Türk üreticilerle lokalizasyon konusu ile ilgili büyük yol katettik. Bugünlerde hadde çeliği, sac levha, profil şeklinde malzemelerin üretim lokalizasyonunun sağlanması amacıyla uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

SANAYİ İÇİN ÖNEMLİ

Anastasia Zoteeva “Kapsamlı bir emek harcama sürecinden konuşuyoruz. Bu, Türkiye sanayisi amacıyla oldukça önemli bir ivme olacak. Türkiye’nin, nükleer enerjiye haiz olma yolunda ve doğal ki gelecekte bu alanda kendi greksinimlerini karşılayabilmesi yönünden böyle üretim kapasitelerine gereksinimi var” şeklinde konuştu.

ORTAKLIK BAŞARILI

Sahada oldukca çok yapı bulunacağının önemini vurgulayan Zoteeva, “Akkuyu NGS’de emek harcamalar, paralel olarak şalt sahası ve deniz hidroteknik yapıları dahil olmak suretiyle her kısımda devam etmektedir. Reaktörün yol verme emekleri esnasında su, pompa istasyonlarımızdan temin edilecek. Bunların 2022 senesinde hazır olması gerekiyor. Bu kapsamda da oldukca çok emek harcama yürütülüyor. Hepsi de oldukca iyi civarda organize edildi” şeklinde konuştu. Projenin dizayn, inşaat ve ekipman tedarikine dair 2019 senesinde Akkuyu Nükleer AŞ ile Rus Konzern Titan-2 AŞ ve IC İçtaş İnşaat Endüstri ve Tecim AŞ ortaklığıyla kurulan girişim içinde sözleşme imzalandığını anımsatan Zoteeva, “Türk ve Rus inşaat şirketlerinin ortak girişimle kurduğu ana yüklenicimiz, etkin şekilde iş koşturmacasındadır. Rus ve Türk inşaatçıların, stratejilerini birleştirmek amacıyla vakte gereksinimleri vardı ve bunu başardılar. Onları takdir ediyorum” dedi.

‘TÜRK MÜHENDİSLER YETENEKLİ’

Türkiye’nin, nükleer enerji alanındaki çalışmalarının en mühim atılımlarından birinin genç mühendislerin eğitim uygulaması bulunduğunun önemini vurgulayan Akkuyu Nükleer AŞ. Genel Müdürü Zoteeva, Rusya’daki Yerel Nükleer Inceleme Üniversitesi MEPhI’de eğitim alan öğrencilerden 143’ünün mezun bulunduğunu ve sahada çalışmaya başladığını söyledi.

EĞİTİM DEVAM EDİYOR

Zoteeva, 120’den çok öğrencinin de eğitimlerini sürdürdüğünü söyleyerek “MEPhI’den mezun olup Akkuyu Nükleer AŞ’de işe süregelen mühendisler oldukca yetenekli. Gerçekleştirdikleri işi seviyorlar ve büyük bir azimle yeni şeyler öğreniyorlar. Öğrenmeleri ihtiyaç duyulan çoğu şey var zira bir nükleer güç santralinde çalışmak büyük mesuliyet ister. Onlar, barışçıl hedefli nükleer güç kullanacak ülkenin esasını atmak durumundalar” dedi.

İlginizi çekebilir

Rus turist akını

Rus turist akını

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama