2021-01-16T23:36:31+03:00
Ana Sayfa Dünya 16 Ocak 2021 371 Görüntüleme

ABD’de aşı önceliği sıralaması tartışma yarattı

ABD’nin 28 vilayetinde devam eden aşı çalışmalarıyla alakalı federal yetkililer ile lokal yönetimler arasında yaşanan görüş farklılıkları birtakım bölgelerdeki aşılama çalışmalarını yavaşlatırken aşının öncelikli olarak kimlere yapılması gerektiği konusu ile ilgili da düşünce ayrılığı yaşandı.New York Times gazetesinin yaptığı incelemeye göre, minimum 32 eyalet aşılama planlarını, polis, öğretmen, market çalışanı ve iş başında virüse maruz kalma riski taşıyanları kapsayacak şekilde genişletti.

EYALETLERİN FARKLI TUTUMLARI AŞILAMA ÇALIŞMALARINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Eyaletlerin çoğunun yalnızca kritik haldeki yaşlıların değil, 65 yaş üzerindeki her insan için aşı {önceliğini} duyurması üstüne, daha önceden bilgilendirilmeyen ihtiyar vatandaşlar, nereye kayıt yaptıracakları ve hangi merkezde aşı olabilecekleri konusu ile ilgili sorun yaşadı.

Georgia Kuzeybatı Sıhhat Departmanı Sözcüsü Logan Boss, yaşlıların aşı merkezine ulaşması evvel, randevu alabilme konusu ile ilgili zorluk ve hayal kırıklığı yaşayabildiğini belirttiği süreci, “Bize ulaşan aşı miktarı çok sınırlı oluyor, elimize ulaşıncaya kadar da ne kadar doz aşının geleceğini bilmemek planlamayı zorlaştırıyor.” sözleriyle özetledi.

ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, 8 Ocak Ayı cuma günü yaptığı bildirimde eyaletleri aşılama konusu ile ilgili elastik olmaya teşvik etmiş, “Elinizde bir doz aşı varsa bekletmeden yapın, öncelik konusu ile ilgili çok katı olmayın.” ifadelerine yer vermişti.

NEW JERSEY’DE SİGARA İÇENLERE AŞI ÖNCELİĞİ

New Jersey eyalet yetkililerinin koronavirüs aşısı yapılacak gruplara, 65 yaş üstü eşliğinde, “tıbbi rahatsızlıklar” maddesini gerekçe göstererek sigara içenleri den dahil etmesi reaksiyonlara niçin oldu.

Alınan karar gereği, 14-64 yaş aralığındaki sigara kullanan her bireyin öğretmenlerden ya da toplu taşıma çalışanlarından daha evvelce aşı yaptırabilmesinin önü açılmış oldu.

Eyalet Sıhhat Komiseri Judith Persichilli, “Sigara içmek sizi covid-19 amacıyla mühim bir risk ve olumsuz bir sonuçla karşı karşıya bırakıyor.” sözleri ile kararı savunurken, sıhhat çevreleri doğrultusundan, sigara içmenin bu tür bir ayrıcalığı getirmemesi gerektiğine yalnız solunum rahatsızlığı çeken bir sigara kullanıcısına öncelik tanınmasının anlaşılır olabileceğine vurgu yapıldı.

ABD Hastalık Denetim ve Engelleme Merkezi (CDC) raporunda, bugüne kadar 10 milyondan çok şahsa birinci doz Kovid-19 aşısı yapıldığı, eyaletlere dağıtılan aşı miktarının ise 31 milyon dozdan çok bulunduğu kaydedildi.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama