2020-09-10T09:06:32+03:00
Ana Sayfa Dünya 10 Eylül 2020 693 Görüntüleme

Yunanistan’da büyük insanlık dramı! Moria Kampı kül oldu, hükümet OHAL ilan etti

Yunanistan’ın Midilli Adası’nda tespit edilen Moria sığınmacı kampında çıkan yangın ardından adada 4 aylık inanılmaz hal (OHAL) deklare edildi.

Başbakan Kiryakos Miçotakis, ülkedeki en büyük sığınmacı kampı olan Moria’daki yangına dair hal ve alıncak tedbirleri masaya yatırmak suretiyle alakalı bakan ve kurumların temsilcilerini acil toplantıya çağırdı.

Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis, Sıhhat Bakanı Vassilis Kikilias, Göç Politikaları Bakanı Notis Mitaraki, Yunan İstihbarat Servisi (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleontas’ın katılmış olduğu toplantı ardından Midilli’de bugünden itibaren 4 ay süre ile OHAL duyuru edilmiş olduğu açıklandı.

Hükümet Sözcüsü Stelyo Petsas, İçişleri Bakanı Takis Theodorikakos, Göç Politikaları Bakanı Mitaraki ile Yerel Kamu Sihhati Kurumu Başkanı Panagiotis Arkoumaneas’ın adaya gideceğini ve incelemelerinin sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyeceğini ifade etti.

Yunan resmi ajansı ANA’nın haberine bakılırsa, hala devam eden yangından kaçıp şehir merkezine doğru yürüyen sığınmacıları engellemek amacıyla bölgeye ek güvenlik kuvveti sevk edildi.

YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİNE İLİŞKİN RESMİ AÇIKLAMA YAPILMADI

Çevik kuvvet polislerinin de kampın etrafına barikatlar kurduğu aktarılırken, yangının çıkış sebebine dair yetkililerden şimdilik resmi izahat yapılmadı.

Midilli Adası’ndaki Moria sığınmacı kampının değişik noktalarında saat 02.00 sularında yangın çıkmıştı.

Birden fazla polis ve itfaiye ekibinin bölgeye sevk edilmiş olduğu yangında ilk belirlemelere bakılırsa ölü veya yaralı olmadığı bildirildi.

Binlerce çadır ve prefabrik konutun kül bulunduğu yangın sebebiyle binlerce sığınmacının kentin değişik noktalarına gitmeye çalmış olduğu aktarıldı.

Kamp, geride bıraktığımız haftadan bu yana belirlenen 35 yeni tip koronavirüs (Covid-19) olayı sebebiyle karantinaya alınmıştı.

Internasyonal insani yardım kuruluşları, kamptaki aşırı kalabalık ve insani olmayan şartlara ilgi çekerek kampta toplumsal uzaklık ve esas hijyen şartlarını sağlamanın olası olmadığı ikazında bulunmuştu.

 

ALMANYA ÇAĞRI YAPTI

Yunanistan’da yaşanmış olan büyük trajedi ardından Almanya’dan izahat geldi. Almanya’nın Şimal Rhine-Westphalia eyaletinin yangında kullanılmaz hale gelen Moria kampında kalan 1000 göçmeni ülkeye kabul edeceği bildirildi. Eyalet yetkilisi Armin Laschet yapmış olduğu bildirimde ‘Moria’dan gelen görüntüler {korkunç}. Oradaki insanoğlu her şeylerini yitirdi, başlarının üstündeki çatıyı bile.’ ifadesini kullandı. 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass da Twitter hesabından yapmış olduğu paylaşımda ‘Moria’da yaşananlar bir insanlık trajedisi’ diyerek AB delegesi başka Avrupa ülkelerine göçmenlere yardım eli uzatma ve ülkelerine alma çağrısı yapmış oldu. 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama