2020-08-28T10:28:59+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 28 Ağustos 2020 247 Görüntüleme

Yastıkaltından konut için 90 milyar TL çıktı

Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan düşük oranlı kredi kampanyası vasıtası ile son 2 ayda toplam 420 bin tane konut satılırken, sektör temsilcileri bu satışlar vasıtası ile aşağı yukarı 90 milyar liralık yastıkaltı tasarrufun gerçek sektöre aktarıldığını ön görü ediyor. Kamu bankalarının düşük oranlı kredi kampanyasıyla haziran ve temmuz aylarında konut pazarında çifte üstün dereceli yaşanırken, bankacılık sektörünün konut kredi bakiyesi 2 ayda 47.5 milyar lira artışla 261.8 milyar liraya terfi etti.

2 AYDA 419 BİN SATIŞ

Konut kredi faiz oranları aylık düzeyde tarihin en düşük srandardı olan yüzde 0.64 standardına indirilirken, 250 alt sektörü harekete yaşamış inşaat sektörünün hayatlanmasına ve ertelenen taleplerin de gerçekleşmesine büyük katkı sağlandı. Haziranda 192 bin 12 adetle en yüksek haziran ayı konut satış rakamı görüldü. Geride bıraktığımız ayda da 229 bin 357 adetle bütün zamanların en yüksek aylık konut satış rakamı elde edildi. Böylelikle iki aylık dönemde toplam 419 bin 369 tane konut satılmış oldu. 2019’da satılan 1.35 milyon adetlik konutun 3’te birinin yalnızca iki ayda satılması da mühim bir başarı alarak kayıtlara geçti.

KREDİ REKOR TAZELEDİ

Kamu bankalarının düşük maliyetli takviyeleri tesirini göstermeye devam eder iken, ülke çapında haziran ve temmuz aylarında sarfedilen konut kredi tutarında üstün dereceli kırıldı. 1 Haziran-31 Temmuz itibarıyla konut kredi bakiyesinde 47.5 milyar lirayla bütün zamanların en yüksek artışı görüldü. Konut kredi bakiyesi 31 Temmuz itibarıyla 261 milyar 763 milyon liraya ulaştı. Geride bıraktığımız sene sonundan bu yana ise konut kredi bakiyesi 63.1 milyar lira artışla üstün dereceli tazeledi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, düşük faiz kampanyasında satılan konutlardan ipotekli olanların yüzde 85’inin, ipoteksiz olanların ise bütününün gerçek sektöre kaynak olarak aktarıldığını ifade etti. Durbakayım, “Nakit olarak banka kredisi kullanılmadan satılan konutların büyük bir kısmının ödemesinin seçenek yatırım araçlarından yaklaştığını düşünüyoruz. Gerçekten döviz ve altın bozdurarak alınan konutlara cazip oranlı indirim, vergi muafiyeti benzer biçimde hususi bir teşvik getirilirse bu tasarrufların ekonomiye kazandırılması hızlanabilir” şeklinde konuştu. 

HAREKETLİLİK YATIRIMLARA YANSIYACAK

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş da, şunları kayıt etti: “Averaj konut kredi tutarı da 170 binlerden 220 binlere çıktı. Meydana gelen hareketlilik yatırımlara da yansıyacak. Eylül ayı itibarıyla yeni proje tanıtımları göreceğiz.”

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama