2020-09-15T08:41:46+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 15 Eylül 2020 643 Görüntüleme

Son dakika… Sanayi salgını solladı! Bakan Albayrak: Üreticilerimizin emeğine sağlık…

SANAYİ üretim endeksi, COVID-19 salgın sürecinde normalleşme ardından yakaladığı ivmeyi sürdürüyor. Dizin, temmuzda aylık bazda yüzde 8.4 yükselerek yurtiçinde ilk olayın gördüğünüz mart ayındaki 112.6 srandardı üstüne çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına dair endüstri üretim endeksi neticelerini dün belirtti. Buna nazaran, temmuzda takvim etkisinden ayrıştırılmış endüstri üretimi 2019’un aynı ayına nazaran yüzde 4.4 artış gözler önüne serdi.

Arındırılmamış endüstri üretim endeksi ise yüzde 0.9 düşüş gözler önüne serdi.

MART AYINI GEÇTİ

Türkiye’de salgının pik yapmış olduğu nisan ayında 78.1’e kadar gerileyen mevsim ve takvim etkisinden ayrıştırılmış endüstri üretim endeksi, mayısta 92.9, haziranda 109.5 ve temmuz ayında 118.7 standardına terfi etti. Böylelikle dizin, yurtiçinde koronavirüs salgınında ilk olayın gördüğünüz mart ayındaki 112.6 civarını işlemiş oldu. Endüstri üretiminde normalleşme adımları ardından başlamış olan yükseliş eğiliminin temmuzda da korunduğu ilgi çekerken, ekonomistler, yakalanan pozitif ivmenin ağustosta da devam edebileceğini, bunun 3. çeyrek gelişme rakamlarına pozitif yönde yansıyabileceğini ifade ediyor.

İMALAT SANAYİ ÖNDE

Sanayinin alt sektörleri ele alındığında, temmuzda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi 2019’un aynı ayına nazaran yüzde 4.9 azalırken, imalat endüstri sektörü endeksi yüzde 5.1, elektrik, gaz, buğu ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden ayrıştırılmış endüstri üretimi, temmuzda, bundan önceki aya oranla, yüzde 8.4 terfi etti. Söz hususu ayda, imalat endüstri sektörü endeksi yüzde 8.6, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5.4, elektrik, gaz, buğu ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 6.4 artış kayıt etti.

Endüstri üretim verisi kapsamında hesaplanan alt sektörlerde de temmuzda aylık bazda artış kaydedildi. Bu zamanda en çok artış yüzde 13.2 ile dayanaklı tüketim malları kaleminde görüldü. Bu kalemi yüzde 11.7 ile ana para malları, yüzde 9.7 ile orta-yüksek teknoloji takip etti.

PERAKENDE SATIŞ HACMİ ARTTI

TÜİK, temmuz ayına dair perakende satış endekslerini de belirtti. Durağan(durgun) fiyatlarla perakende satış hacmi temmuzda aylık bazda yüzde 9.5, senelik bazda yüzde 11.9 terfi etti. Perakende satış hacmi temmuzda senelik bazda besin, meşrubat ve tütün satışlarında yüzde 12.3, besin dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 13.9, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 7.2 arttı. Aylık bazda da, meşrubat ve tütün satışları yüzde 5.9, besin dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 13.0, otomotiv yakıtı satışları yüzde 6.4 arttı. Cari fiyatlarla perakende ciro temmuzda senelik bazda yüzde 21.4, aylık bazda yüzde 10.7 arttı. Diğer yandan takvim etkisinden ayrıştırılmış endüstri, inşaat, tecim ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, temmuzda geride bıraktığımız senenin aynı ayına nazaran yüzde 20.2 arttı. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında, temmuzda senelik bazda endüstri sektörü ciro endeksi 20.2, inşaat ciro endeksi yüzde 14.9, tecim ciro endeksi yüzde 32.9 artarken, hizmet ciro endeksi yüzde 12.5 azaldı. Endüstri, inşaat, tecim ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi temmuzda aylık bazda yüzde ise 11.7 arttı.

‘ÜRETİCİLERİMİZİN ELİNE EMEĞİNE SAĞLIK’

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,Twitter’dan yapmış olduğu paylaşımda endüstri üretimi, perakende satış ve ciro endekslerini değerlendirdi. Verilerdeki yükselişe ilgi çeken Albayrak, şunları kayıt etti: “Ülkenin geleceğine güvenen, inanan bütün üreticilerimizin eline alın terine sıhhat. Temmuzda senelik bazda endüstri üretimi yüzde 4.4, perakende satış hacmi yüzde 11.9 arttı. Bunun dışında inşaat, tecim ve hizmet sektörlerinde de ciro endeksi temmuz ayında senelik yüzde 20,2 terfi etti.” ‘YÜKSEK BÜYÜME BEKLİYORUZ’

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Twitter’dan yapmış olduğu değerlendirmede, “Aylık bazda bütün alt kalemler pozitif gerçekleşti. Üretimde küresel ekonomide pozitif ayrışmaya devam ederek, ilk 3’te yerimizi aldık. Uyguladığımız tedbirler gerçek sektörü canlandırdı. 3. çeyrekte yüksek gelişme bekliyoruz” dedi.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama