2020-07-29T11:00:46+03:00
Ana Sayfa Eğitim 29 Temmuz 2020 480 Görüntüleme

Kovid-19’lu ilk ders yılı için kılavuz yayımlandı: Okullara ‘temiz belgesi’ şartı

Ulusal Eğitim Bakanlığı Yardım Hizmetleri Genel Müdürlüğü İş Sihhati ve Güvenliği Eksperi Elif Kırbaş, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve MEB’in ortaklaşa hazırladığı “Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Engelleme Denetim Kılavuzu”nun yalnızca Kovid-19’a karşı önlemleri içermediğine, bütün salgın hastalıkların yayılmasını önlemek adına hazırlandığına ilgi çekti.

OKULLARA TEMİZ BELGESİ VERİLECEK

Kılavuzda belirti edilen önlemleri alan devlet okullarının MEB’e, hususi okulların ise TSE’ye başvuracaklarını izah eden Elif Kırbaş, müracaatı tamamlanan okullarda dış kontrol gerçekleştirileceğini ve şartları gerçekleştiren okullara “temiz” belgesi verileceğini kayıt etti.

Kırbaş, velilerin, öğrencinin ateşini daha evden çıkmadan ölçmesi gerektiği konusu ile ilgili uyarılacaklarını kaydederek, “Ateşi yüksek olan öğrenciler okula gelmeyecek ve bu hal okul yönetimine bildirilecek.” şeklinde konuştu.

Okul içindeyken Kovid-19 semptomları gösteren öğrencilerin ise Sıhhat Bakanlığının yönergeleri tarafında bir sıhhat kuruluşuna sevk edileceğini izah eden Kırbaş, velilerin mecburi durumlar haricinde okula girmeyeceklerini de sözlerine ekledi.

Kılavuzda veli ve okul çalışanlarının uymak mecburiyetinde bulunduğu kurallar madde madde yer almakta. Buna nazaran, talebe, veli ve kurum çalışanlarının okul bahçesine girmeden evvelce ateş ölçümleri yapılacak ve hijyen standında ellerini dezenfekte etmeleri sağlanacak. Bahçe zeminine yerleştirilen ikaz işaretleri benzer biçimde sesli anons sistemiyle de toplumsal uzaklık kuralı sıklıkla hatırlatılacak. Bina girişindeki hijyen paspasında ayakkabılar da dezenfekte edilecek.

Sesli anons sistemi ders saatinden evvelce ve teneffüslerde devamlı devrede olacak ve maske, hijyen standı tüketimi ve bilhassa ufak yaşlarındaki öğrencilerin zorlandıkları noktalarda öğretmenlerinden yardım istemeleri benzer biçimde mevzularda ikazlar tekrarlanacak. Okul içindeki çöp kutularının, el değmeden kullanılabilmesi amacıyla, kapaklı ve pedallı olmasına itina gösterilecek.

Koridorlardaki bilgilendirici tabelalarla uyarılan öğrencilerin sınıftaki oturma düzenleri de toplumsal uzaklık kuralı göz önüne alınarak planlanacak. Öğrenciler içinde kesinlikle bir sıralık boşluk bırakılacak, öğrencilerin oturdukları yer durağan(durgun) olacak ve yer farklılığı yapılamayacak. Sınıflardaki askılıklar toplumsal uzaklık kuralına makul duruma getirilecek.

Önlemler, öğretmenler odasında da geçerli olacak. Öğretmenler odasındaki koltuklar toplumsal uzaklık kuralına makul şekilde aralıklı olarak yerleştirilecek. Öğretmenler veli veya öğrencilerle görüşmelerini öğretmenler odasında değil, oda haricinde meydana getirecek.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama