2020-08-20T11:08:04+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 20 Ağustos 2020 226 Görüntüleme

Ilısu Barajı, ülke ekonomisine 3 ayda 375 milyon lira katkı sağladı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden oluşturulan bildirimde, Dicle Nehri üstündeki baraj ve HES’in ilk türbininin 19 Mayıs’ta döneme alındığı ifade edildi.

Barajın kurulu gücünün 1200 megavat bulunduğu, bu yatırımla senelik averaj 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretileceği bildirildi.

Bildirimde, Ilısu’nun Mustafa Kemal Atatürk Barajı’ndan sonrasında ülkenin ikinci büyük barajı bulunduğu, barajın “ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj” tarzında dolgu hacmi bakımından dünyada ilk başta bulunduğu belirtildi.

Bildirimde değerlendirmelerine yer verdiği DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Ilısu Barajı’nda şuana kadar toplam 3 ünitenin döneme alındığını ve bu ünitelerin geçici kabulünün yapılarak Elektrik Üretim AŞ’ye devredildiğini açıkladı.

Barajda 3 ay içerisinde 750 milyon kilovatsaat enerji üretilerek ülke ekonomisine aşağı yukarı 375 milyon lira katkı sağlandığı verisini veren Yıldız, şunları kayıt etti:

Ilısu Barajı ve HES’in, üreteceği yeşil enerjiyle daha temiz ve yaşanabilir bir geleceğe de katkı sağlaması umut ediliyor.

Ilısu Barajı’nda regüle edilen ve ondan sonra yapılması amaçlanan Cizre Barajı’na bırakılan sularla, Nusaybin, Cizre, İdil ve Silopi ovalarında toplam 765 bin dekar alan çağdaş tekniklerle sulanacak ve senede 1 milyar 168 milyon kilovatsaat enerji üretilebilecek. Cizre Barajı bitirildiğinde senelik 1 milyar liralık ek gelir artışı sağlanacak.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama