1. Haberler
  2. Dünya
  3. Dışişleri’nden Yunanistan’a ‘Oruç Reis’ yanıtı

Dışişleri’nden Yunanistan’a ‘Oruç Reis’ yanıtı

Dışişleri Bakanlığı'nca, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın Oruç Reis'in faaliyeti için yayınlanan NAVTEX'e dair asılsız iddiaları öne sürerek itirazlarını yinelediği belirtilerek, "Doğu Akdeniz'de en uzun kıyısı bulunan ülkemizin anakarasına 15 kilometre mesafede faaliyet göstermesine itiraz edilmesi kabul edilemez" denildi.

featured
service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakanlıktan oluşturulan yazılı bildirimde, Oruç Başkan gemisinin bir ay süren bakım ve tamir işlemlerinin sonrasında sismik inceleme faaliyetlerine kaldığı yerden bugün devam etmeye başladığı bildirildi. 22 Ekim 2020 tarihine kadar devam edecek olan bu faaliyetin tamamıyla Türk kıta sahanlığı içerisinde bulunduğu ifade edildi. Etkinlik alanının Türkiye’ye plusteken yakın 15 kilometre, Yunan anakarasına ise 425 kilometre mesafede bulunduğu bildirilerek, bunlar kaydedildi:

“Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, mevzuya dair bugün yaptığı bildirimde, uluslararası hukuk ile bağdaşmayan asılsız iddialar öne sürerek itirazlarını yinelemiştir. Doğu Akdeniz’den plusteken uzun kıyısı tespit edilen ülkemizin anakarasına 15 kilometre uzaklıkta etkinlik göstermesine itiraz edilmesi kabul edilemez. Bu itiraz, Sevilla haritası ile beden bulan, Yunanistan’ın maksimalist deniz yetki kısmı savına dayanmaktadır. Halbuki ki Sevilla haritasının hukuken geçersiz bulunduğu AB ve ABD doğrultusundan da kamuoyuna duyurulmuştur. Yunanistan’ın iddia ettiği üzere Meis adasının 40 bin kilometrekare deniz kısmı yaratması ne uluslararası hukukla ne den uluslararası mahkeme kararlarıyla bağdaşmaktadır. Zaten Yunan yönü da bu taleplerinin maksimalist olduğunu {gayet} iyi bilmektedir. Yunanistan’dan beklentimiz Sevilla haritası ile beden bulan, uluslararası hukuka aykırı maksimalist iddialarını geri çekmesi, Ege ve Akdeniz’den gerginliği artırıcı tatbikat ve askeri faaliyetlerine son vermesi ve başta istikşafi görüşmeler olmak suretiyle bizimle içten bir diyalog içine girmesidir.”

 

Dışişleri’nden Yunanistan’a ‘Oruç Reis’ yanıtı
+ - 0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haberci 7/24 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin