2020-10-15T08:28:20+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 15 Ekim 2020 671 Görüntüleme

Dövizle sözleşme yasağına dikkat

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan dövizle kira sözleşmesi yapılmaması uyarısı geldi. Hazine, yaptığı bir duyuru ile 12 Eylül 2018 tarihinde dövizle oluşturulan sözleşmelerde TL’ye dönülmesi kararı verildiğini hatırlatarak, kira sözleşmelerinde mutabakata varamayanlar amacıyla yükselişin nasıl olacağına dair iki senelik bir geçiş devresi uygulandığına ilgi çekti. İki senelik geçiş sürecinin sona ermesinden sonra sözleşmelerde yeniden döviz cinsinden ya da dövize endeksli sözleşme yapılmaması ikazında bulunuldu.

GEREKLİ YAPTIRIM UYGULANIR

Hazine’nin internet sitesinde bulunan duyuruda, 2018 senesinde birtakım istisnalar dışında döviz cinsinden ya da dövize endeksli bedeller sahibi olan sözleşme yapılmaması, sahip olunan sözleşmelerde bulunan bedellerin Türk lirasına çevrilmesi tarafında planlama yapıldığı ifade edildi.

Çıkarılan düzenlemelerde sözleşme taraflarının Türk lirasına dönüşte mutabakata varamamaları durumunda bedellerin Türk lirasına çevrilme usulü ile konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinde Türk lirası olarak tespit edilen bedellere iki senelik geçiş sürecinde uygulanacak artış civarlarına dair esaslar belirlenmişti. Hazine den yaptığı duyuruyla, geçiş süreci amacıyla öngörülen iki senelik zamanın sona ermesinden sonra bahse husus sözleşmelerde bulunan bedellerin yeniden döviz cinsinden ya da dövize endeksli uygulanmaya başlanması veya tekrardan döviz cinsinden ya da dövize endeksli belirlenmesinin olası olmadığını vurguladı. Duyuruda, “Aksi uygulamaların belirlenmesi halinde kambiyo mevzuatı uyarınca lüzumlu yaptırımlar uygulanacaktır” denildi.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama