2021-01-22T08:50:49+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 21 Haziran 2020 738 Görüntüleme

Önder Tavukçuoğlu ve Abdullah Ercan’a Borsada Manipilasyon’dan Ceza Kesildi!

Takipçilerine ‘al’ tavsiyesi verip satışa geride bıraktığımız borsa fenomeni Lider Tavukçuoğlu ile Abdullah Ercan manipülasyon yapar iken yakayı ele verdi. SPK, Tavukçuoğlu’na 1.2 milyon lira, Ercan’a ise 958 bin lira ceza kesti. Operasyon yapacakları payları daha önceden toplayıp manipülasyon icra eden meşhur adlar yakayı ele verdi. Ana para Pazarı Kurulu (SPK), Twitter’da ‘@derinhisse’ hesabını yöneten ekonomist Lider Tavukçuoğlu’na 1 milyon 175 bin lira, Abdullah Ercan ile Tolga Ercan’a 958’er bin lira yönetimsel para cezası kesti.

REYSAŞ’TA YAKALANDI

Ercan 2019 sonucunda yapmış olduğu manipülatif işlemler sebebiyle, Tavukçuoğlu ise toplumsal medya üstünden Reysaş hissesi amacıyla yatırımcıya ‘al’ tavsiyesinde bulunup hisseyi yükselterek satış yapmış olduğu amacıyla ceza aldı. Lider Tavukçuoğlu, Twitter’da takipçilerine Reysaş hissesi aldırdıktan sonrasında hissenin yükselişe geçmesiyle eş güdümlü elinde tespit edilen payları satıp haksız kazanç elde ediyor idi.

Toplumsal medya üstünden hisse pazarladığı tanınan ve kendisini analist-ekonomist olarak tanıtarak konferanslar veren Lider Tavukçuoğlu’na daha evvelce de SPK doğrultusundan çoğu yasak getirilmişti. Tavukçuoğlu, öncelikle 29 Nisan tarihinde Dardanel hisselerinde yakayı ele vermişti. O tarihte Lider Tavukçuoğlu ve Asuman Tavukçuoğlu’na 6 ay süre ile önlem getirilmiş, söz hususu hissede de 3 ay süre ile önlem uygulanmasına karar vermişti. Tavukçuoğlu’na 16 Mayıs’ta ise Ilaç Tüm ortaklık’teki işlemler sebebiyle 6 ay geçici prosedür yasağı konmuştu. Aynı kararda Gökhan Durak, Sadık Uslular, Ali Sırlı ve Volkan Yazgı da ceza almıştı. SPK, Twitter hesabı üstünden ilk cezayı ise Petkim hisselerinde yatırımcıları yanılttığı ileri sürülen Harun Kahraman’a kesmişti. Karaman’ 1 milyon 175 bin lira para cezası uygulamıştı.

38 SİTEYE ERİŞİM ENGELİ

SPK bunun dışında Türkiye’de yerleşik şahıslara yönelik olarak web vasıtasıyla yurtdışında kaldıraçlı prosedür yaptırıldığı tespit edilen web sitelerine erişimin engellenmesi amacıyla hukuki prosedür başlattı. SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu bir müddet önöce toplumsal medyayı sıkı takibe alacağını duyurmuştu.

MAĞDURLAR @DERİNHİSSE’DEN HESAP SORDU

@derinhisse hesabını yöneten Tavukçuoğlu, SPK’nın sonucu ardından hesabını bir müddet kilitledi. Ardından açan Tavukçuoğlu “28 senedir ağzımdan al veya tut tavsiyesi çıkmadı” diyerek SPK’yı iddiasını mahkemede kanıtlamaya çağırdı. Bu tweet’e hemen ‘SPK ispatlayacağına sen ispatla’’ şeklinde yüzlerce yorum geldi.

VURGUN NASIL YAPILIYOR

Twitter’da birçok hesap, {halen} detaylı grafikler paylaşarak Borsa İstanbul konusu ile ilgili kendi takipçilerine detaylı hisselerle alakalı yorum yapıyor. Bu hesaplar, bazı zamanlar ‘eğitim’ adı altında topladıkları yatırımcıları fazlalığı kapalı etkileşim platformları vasıtasıyla belirli hisselere yönlendirerek alım yapmalarını sağlıyor. Böylelikle daha önceden oldukça daha az fiyatlardan toplanan hisselerin yukarıya çekiliyor. Sonrasında da toplumsal medya cambazları ufak yatırımcıya pazarladığı hisseyi elden çıkartıyor. Oluşturulan satış ardından binlerce yatırımcı hayal kırıklığına uğruyor. ‘Pazar dolandırıcılığı’ suçuna giren bu hale karşı SPK 5 seneye kadar hapis isteyebiliyor.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama