2020-09-09T17:40:25+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 9 Eylül 2020 588 Görüntüleme

‘Doğum iznindeki eşin AGİ’sini baba alabilir’

Çalışanlar eş ve çocuklarına nazaran asgari geçim indirimi alıyorlar. Çalışanların almış olduğu asgari geçim indirimi eşin çalışıp çalışmadığına nazaran değişebiliyor. İstanbul’da bir yurttaş, Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB), evli bir çocuklu olarak bir kamu kurumunda çalıştığını, kamu çalışanı olarak çalışan eşinin doğum sebebiyle 6 ay bedava (aylıksız) izne ayrıldığını söyleyerek, eşinin bedava izinli bulunduğu dönemde eşinden kaynaklı asgari geçim indiriminden faydalanıp faydalanamayacağını sordu. Firmalar veya şahıslar Gelir İdaresi Başkanlığı’na tereddüt edilen mevzularda özelge adı altında sual sorabiliyorlar. Verdiği yanıtlar da şahıs adları belirtilmeden yayımlanıyor.

EMEKLİYSE NE OLUYOR?

Gelir İdaresi Başkanlığı verilen yanıtta, ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulandığını söyleyerek, indirimin, asgari ücretin senelik brüt tutarının, mükellefin kendisi amacıyla yüzde 50’si, çalışmayan ve rastgele bir geliri olmayan eşi amacıyla yüzde 10’u, evlatların her biri amacıyla tek tek olmak suretiyle, ilk iki çocuk amacıyla yüzde 7.5, üçüncü çocuk amacıyla yüzde 10, başka çocuklar amacıyla yüzde 5’i olarak uygulandığını söyledi. Verdiği özelgede, tebliğde bulunan, “Yalnızca ücret geliri elde eden eş, ‘çalışmayan ve rastgele bir geliri olmayan eş’ kapsamında değerlendirilmeyecektir. Şunlar dışındakiler ise çalışmayan ve rastgele bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilecek olup, münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve rastgele bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecektir” açıklaması hatırlatıldı.

BİLDİRİM YAPILMALI

Özelgede sonuçta, “Bu yargı ve açıklamalara nazaran, doğum sebebiyle 6 ay bedava (aylıksız) izne ayrılan eşiniz, bedava izinli bulunduğu dönemde çalışmayan ve rastgele bir geliri olmayan eş olarak kabul edileceğinden, eşiniz ve 18 yaşını ya da tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış evladınız amacıyla ‘Aile Hali Bildirimi’ ile işverene açıklamada bulunmak kaydıyla, asgari geçim indiriminden faydalanmanız olası bulunuyor” denildi.

44 LİRA FARK VAR

Bu sene bir ücretli eşi çalışmıyorsa ve bir evladı var ise aylık 297.98 asgari geçim indirimi alıyor. Şayet aynı bireyin eşi çalışıyorsa 253.83 lira alıyor. Aylık 44 liralık fark bulunmantadır. Evli eşi çalışamayan üç çocuklu bir çalışan 375.23 lira, eşi çalışıyorsa ise 331.09 lira alıyor. Bu tutarlar aylık olarak hesaplara ekleniyor.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama