2020-07-13T00:26:10+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 13 Temmuz 2020 587 Görüntüleme

Toparlanma hızlanıyor

ALBAYRAK: DÜŞÜK KAMU BORÇ STOKU ELİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR

Gömü ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Twitter’dan yapmış olduğu paylaşımda, koronavirüs salgınının dünya genelinde ekonomileri negatif etkilediğini bildirdi. Internasyonal kurumların, pandemi süreciyle ülkelerin kamu borç stokunun ulusal gelire oranlarının 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviyelerine çıkacağını ön görü ettiğini bildiren Albayrak “Ekonomimizin kuvvetli sacayaklarından bir tanesi olan düşük kamu borç stoku seviyesi, pandemi sürecinde elimizi güçlendiren ve bizlere hareket kısmı gerçekleştiren farklılıklarımızın başlangıcında geliyor” dedi.

ŞÜPHE OLMASIN

Albayrak “Kazanımlarımızı koruyarak bu süreçten güçlenerek çıkacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde konuştu.

Albayrak mevzuya dair iki ayrı grafik de paylaştı. Grafiklere bakılırsa kamu borç stokunun ulusal gelire seviyesi yüzde 33.8 olarak kayıtlara geride bıraktığımız Türkiye, Maastrictht ölçütü olan yüzde 60’ın altında kalırken ilerlemiş ülkelerin averaj borç seviyesi yüzde 120’lere çıktı. Grafikte ilerlemiş ülkelerin borç stokunun 2. Dünya Savaşı’ndaki yüzde 130’luk oranlara yaklaştığı görüldü. Bir diğer grafikte ise Türkiye Estonya, Lüksemburg ve Bulgaristan’ın sonrasında en düşük borç seviyesine haiz 4. ülke oldu.

‘İSTİKRAR KALKANI’ İLE İŞSİZLİK DÜŞTÜ

‘İstikrar Kalkanı Paketi’ kapsamında alınan tedbirler istihdamda tesirini gözler önüne serdi. Dünyada çoğu ülke Kovid-19 sebebiyle Büyük Bunalım’dan bile daha sık işi olmayan sayısına ulaşırken Türkiye’de salgının en yoğun hissedildiği nisanda işsizlik seviyesi nisanda geride bıraktığımız senenin aynı ayına bakılırsa 0,2 puan azalışla yüzde 12,8 oldu. Söz hususu dönemde işi olmayan adedi 427 bin şahıs azalarak 3 milyon 775 bin şahıs olarak kayıtlara geçti.

PAKET İŞE YARADI

İşsizlik oranının düşmesinde ‘İstikrar Kalkanı Paketi’ yaşama geçirilen istihdama dönük tedbirler etkili oldu. Salgının iş kuvveti üstündeki negatif tesirlerini azaltmak hedefiyle işten çıkartma yasaklanırken, prosese kısa emek harcama ödeneğiyle yardım verildi. Kısa emek harcama ödeneğinden nisan itibarıyla 2,6 milyon şahıs yararlandı.

KURULAN ŞİRKET SAYISI % 78 ARTTI

İstanbul’da şirket kuruluşları pandemi evveli devresi katladı. İstanbul’da normalleşmenin başladığı 1 Haziran’dan 3 Temmuz’a kadar geride bıraktığımız ilk 5 haftada İstanbul Tecim Odası’nda (İTO) kurulan şirket adedi, geride bıraktığımız senenin aynı devresine bakılırsa yüzde 78 artışla 6 bin 613 oldu. İstanbullu şirketlerin, son 5 haftada talep etmiş olduğu dış tecim belgesi adedi, geride bıraktığımız senenin aynı devresine bakılırsa yüzde 15, kapasite raporu adedi yüzde 46, çevrimiçi etkinlik belgesi yüzde 141 arttı.

UMUT VERİCİ

Dış tecim belgesi 228 bine, kapasite raporu 680’e ve çevrimiçi etkinlik belgesi adedi 40 bine ulaştı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, normalleşmenin pozitif yansımalarını İTO kayıtlarında görebildiklerini söyleyerek “Normalleşmenin ilk 5 haftasının sayıları olabildiğince ümit verici” dedi.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama