2020-08-20T11:06:55+03:00
Ana Sayfa Dünya 20 Ağustos 2020 299 Görüntüleme

Mali’ye karadan denizden abluka

Batı Afrika ülkesi Mali’de Fransa yanlısı yönetime karşı epey zamandır devam eden protestoların sonrasında ordu içindeki bir grubun önceki gün yapmış olduğu vuruş ardından ülkede sıkıyönetim deklare edildi. Darbeciler, seçimlerin en uygun sürede yapılacağını, bütün sınırların kapatıldığını ve sokağa çıkma yasağı duyuru edildiğini belirtti. Alıkonulan Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, devlet televizyonundan çekilme ettiğini açıkladı. Kati garnizonuna götürülen Keita, orduyu revizyon konusu ile ilgili başarısız bulunduğunu ifade etti. Meclisi ve hükümeti de feshettiğini kaydeden Keita, “İktidarda kalmak adına kan dökülmesini istemiyorum” ifadesini kullandı. Yalnız vuruş ardından Batı Afrika Ülkeleri Iktisat Topluluğu (ECOWAS)’ın tepkisi sert oldu.

Cumhurbaşkanı Keita canlı yayındaki çekilme açıklamasını askeri garnizonda yapmış oldu.

SINIRLAR KAPATILDI

Üye ülkelerin çoğunluğunun Fransa’nın eski sömürgelerinden meydana gelen ve Fransa lideri Macron’u ağırlayan ECOWAS, vuruş girişimi sebebiyle Mali’ye hava ve kara sınırlarını kapatma ve ticari ilişkileri durdurma sonucu aldı. Vuruş girişiminin şiddetle kınandığı bildirimde, ordunun Keita ve alıkonan başka yetkililerin güvenliğinden mesul bulunduğu anlatılarak hepsinin hemen özgür bırakılması çağrısı yapılmış oldu. Anayasal tertip tekrardan tesis edilene kadar Mali’nin, ECOWAS’ın bütün karar alma organlarındaki görevlerinin de askıya alındığı kaydedildi.

DÜNYADAN TEPKİLER YAĞIYOR: ASKERİN YERİ KIŞLADIR 

BM: Mali Cumhurbaşkanı Keita hemen ve koşulsuz özgür bırakılmalı. Anayasal kurumlara dönülmeli. 

AB: Anayasa karşıtı değişiklik kabul edilemez. 

Almanya: “Mali’de ordunun iktidarı anayasaya aykırı bir halde ele geçirme girişimini şiddetle kınıyoruz. Askerler kışlalarına dönmeli, hükümet yetkililerinin alıkonulması son bulmalı. 

İngiltere: Entegre Krallık, hükümeti zorla görevden alma girişimlerine karşı ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu’nun çabalarını destek veriyor. Başkan ve kabine üyeleri hemen özgür bırakılmalı. 

İspanya: Mali’deki gelişmelerden derin endişe duyuyor ve ECOWAS’ın girişimlerini destekliyoruz.

FRANSA’DAN BMGK’YA ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

Fransa, vuruş sebebiyle Birleşmiş Milletler Emniyet Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da “Fransa, Kati’de başlamış olan kalkışmadan kaygılıdır. Bu vahim hadiseyi bütünüyle kınıyoruz” açıklamasını yapmış oldu.

TÜRKİYE’DEN DARBEYE SERT TEPKİ: ANAYASAL DÜZENE DÖNÜLSÜN

Dışişleri Bakanlığı, Mali’de gerçekleşen askeri vuruşa reaksiyon gözler önüne serdi. Bildirimde şu ifadeler kullanıldı: “Mali’de 18 Ağustos 2020 günü Silahlı Kuvvetler içindeki bir takım doğrultusundan oluşturulan vuruş neticesi Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’nın Parlamento ve Hükümeti feshederek çekilme etmeye zorlanmasını derin kaygı ve hüzünle karşılıyoruz. Mali’de iç sulh, emniyet ve istikrarın hızla tekrardan tesisi, Keita ve tutuklu tespit edilen başka üst seviye yetkililerin hemen özgür bırakılmaları ve ülkede anayasal düzene geri dönülmesi yönündeki kuvvetli beklentimizi vurguluyoruz. BM, Afrika Birliği ve ECOWAS’ın bu nedenle yürüttüğü çabaları destekliyoruz.”

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama